16 Skilling 1625 fra Glückstadt

af Jørgen Sømod

Der findes fra gammel tid i Den kongelige Mønt- og Medaillesamling et unikum, en 16 skilling 1625, Beskrivelsen 691, tavle XVIII, 15. Den er langtfra velbevaret og tilmed er prægningen så ringe udført, at mønten ikke engang er helt rund, som den burde have været. I nyere kataloger er den opført som Schou 32, Hede 138.

Der vides intet om mønten, der på forsiden viser kongens kronede monogram i et kronet skjold. Intet møntsteds- eller møntmestermærke viser, hvor mønten måtte være slået. Eksemplaret vejer 4,43 gram.

Imidlertid vil man bemærke, at der på ingen af forsidens to kongekroner er blevet påsat bøjler, hvilket man ved Mønten i København i 1624, for at følge tidens nye mode, var påbegyndt og hvilket nymodens påfund endnu ikke var nået til Glückstadt.

16 skillingen bør derfor betragtes som et mislykket eksperiment fra den dybt kriminelle porugisisk-jødiske møntmester Albert Dionis i Glückstadt.

Den 4. maj 1625 var der efter pres fra rigsrådet kommet en kongelig forordning om møntnedsættelse og dermed forbedring af mønten til skade for de, der på nedsættelsestidspunktet var indehavere af de berørte mønter. Hvis lødigheden på den unike 16 skilling er omkring 14, svarende til 875 ‰ kunne den høje vægt, der må antages at have været endnu højere, tyde på, at mønten er fremstillet efter denne dato.

(1999)


Tilbage til Dansk Mønt