Mønten i Altona

af Jørgen Sømod

Når man fra Herbertstraße i Hamburg går til venstre ad Davidstraße og ellers følger den rute, man ser på nogle af de første billeder i den tyske farvefilm fra 1944 Große Freiheit Nr. 7, hvor man på Reeperbahn passerer Talstraße og næst umærkeligt krydser grænsen mellem Hamburg og Altona, kommer man til gaden Große Freiheit, hvor den herlige restaurant Hippodrom endnu befinder sig og hvor en del af filmens handling udspiller sig. Desværre er de nutidige lokaler ikke som i filmen. Hestene er ikke længere levende og orkestrene er erstattet med diskoteksmusik. Ja, det er forfærdeligt. Til gengæld er pigerne ikke blevet ældre siden da.

Nu kan man jo spørge sig selv, hvorledes man havde overskud og muligheder i øvrigt til at lave en sådan film på dette tidspunkt, hvor hele Hamburg skulle ligge i murbrokker og ruiner som følge af de allieredes ødelæggende krigshandlinger. En del af forklaringen kan ses ved at sammenligne bykort over Hamburg-Altona fra før og efter krigen. Da vil det være tydeligt, at netop gaden Große Freiheit, som noget nær den eneste gade i hele St. Pauli-kvarteret, som området kaldes, havde undgået bomberegnen og filmen derfor trods dens absolut upolitiske budskab, dog forsøgte at give udseende af, at englændernes bomber slet intet havde ramt.


1802

1925

Og hvad har så det med mønter at gøre?


2000

Bortset fra, at man på Hippodrom for 5 DM kan købe en erindringsmønt (Gedenkmünze) med portræt af filmskuespilleren Hans Albers, der havde filmens hovedrolle, er gaden Große Freiheit et godt nutidigt udgangspunkt for at kunne angive stedet, hvor den kongelige danske Mønt i Altona, der i krigens bomberegn jævnedes med jorden, var placeret. Den fandtes med facade ud til Johannis Straße. Som det vil ses på det nutidige kortudsnit findes denne gade ikke længere og hvor Mønten, der som Mønt blev nedlagt i 1863, fandtes, er der nu et parkanlæg. Næste gang turen går til Große Freiheit og Hippodrom, var det måske en god idé at fortsætte endnu et par gader, for lige at betræde området, hvor Mønten var.

Møntbygningen, som i 1771 var opført til formålet, er her gengivet efter et fotografisk billede i J. Wilcke, Kurantmønten 1726-1788, København 1927.

(2001)


Tilbage til Dansk Mønt