Valdemar Sejr (1202-1241)
Penning Ribe, Hauberg 42b
Jensen/Skjoldager totaloversigt

 

 

 

 

 

 

Forrige Næste

Denne mønttype er den almindeligste danske mønt fra højmiddelalderen.
Thomas Høilands auktion nr. 127, november 2008 bortauktioneres en repræsentativ samling af Valdemar Sejr Hauberg 42b. I kataloget hed det bl.a.:

I middelalderen havde alene kongen møntret. De mange mønttyper fra hver konge viser, at de årlige møntindkaldelser til Mikkelsdag - 29. september - i lange perioder har fungeret.
Fundene angiver, at udmøntningerne fra et bestemt møntsted havde lokalt omløb, således at det bl.a. er sjældent at finde jyske mønttyper i sjællandske fund og omvendt.
Der er imidlertid én bestemt mønttype, Hauberg 42b, der blev præget under Valdemar Sejr (1202-1241), som fuldstændig bryder dette mønster, (...).

(Thomas Høiland, auktionskatalog 127, november 2008 side 52)

Hauberg 42b er fundet i hele Danmark vest for Øresund. Mønterne har et ensartet udseende, der kun varierer ved forskellige bitegn (Kors, halvmåner, ringe, punkter og kugler) på mønternes for- og bagsider. Nenfor gengives nogle få eksempler.
Den fulde oversigt over bitegn og kombinationerne af disse findes i Jensen og Skjoldagers bog (2023, se litteraturlisten), der tillige giver den moderne historiske og numismatiske behandling af denne spændende mønttype, herunder fundoversigter, statistikker og diskussion af de problemfelter, der knytter sig til forståelsen af mønten.

Vi kender til 24 forside- og 30 bagsidetyper, som vi har givet hvert sit nummer. Et par smagsprøver:

                   

Ud fra dette system kan de enkelte mønter identificeres. Her vises nogle få af de 66 kombinationer, vi har registreret:

 


24-97

 


31-99

 


37-65

 


Litteratur:


Tilbage regneark over Danske Mønter før 1241
Tilbage til Dansk Mønts forside