Eksisterer Schou 1771 nr. 11?

af Frank Pedersen

Som samler af den dansk/norske 1 skilling 1771 kendes drømmen om at erhverve en af de sjældne varianttyper. F.eks. Schou 11 (S11), typen, der er møntet i København og som er karakteriseret ved kun at have to punkter: et efter DANSKE og et efter KM.

Og nogle har jo nok som jeg oplevet det øjeblik, hvor man troede, at drømmen om S11 var gået i opfyldelse, for snart efter at måtte erkende, at møntslitage nok havde forvandlet en ganske almindelig type (med tre punkter) til det man troede var den sjældne S11.

Således skrev Per Lundgren (1) allerede i 1945, at han på en auktion i 1944 fik hammerslag på en 1771-skilling, der i auktionskataloget stod opført som S11. Ved modtagelsen af mønten viste det sig dog desværre, at det var typen S10.

Spørgsmålet er: Eksisterer S11-typen i det hele taget?

Ja, H. H. Schou mente det jo, da han i 1926 i sit berømte referencekatalog (2) lagde navn til typen. Og E. Stolberg (3) mente det også, da han fulgte op med en artikel i 1971 viderebragt af Sieg i 1983 (4), hvor han viste et fotografi af en S11-bagside samt anførte, at møntens forside svarede til type S10B. På grundlag af disse oplysninger medtog jeg i 1991 S11 i min bog (5), selvom jeg aldrig havde set en S11-mønt.

Det glædede mig derfor meget, da jeg fik lejlighed til at erhverve netop den S11-mønt, der var blevet fotograferet til nævnte artikel af Stolberg. Nu kunne jeg ved selvsyn få bekræftet eksistensen af S11. Men ak, stor var skuffelsen, da jeg kunne konstatere, at "Stolberg-mønten" var stempelidentisk med en af de mønter, jeg i forvejen ejede, blot var møntens punkt efter 1771 slidt bort. Det var i virkeligheden en ganske almindelig type S10A, slået med et stempel, helt tydeligt med tre punkter, selvom det må erkendes, at det famøse punkt efter 1771 er skåret så svagt, at selv ganske lidt slid har kunnet fjerne det og derved har vildledt Stolberg. Og her er vi ved det afgørende problem, der er knyttet til forsøgene på at bestemme bl.a. en S11-mønt: Identifikationen skal ske på grundlag af en manglende detalje i møntbilledet. Derved kompliceres "bevisbyrden", idet to forhold kan snyde:

En betingelse for en troværdig S11 identifikation er derfor, at en given mønt:

En mønt ved Den Kgl. Mønt- og Medaillesamling, København, der angives at være type S11, opfylder ikke disse krav og dens typebestemmelse er derfor ikke troværdig.

Jeg kan kun opfordre samlere til at fortsætte søgningen efter S11, men det må tilrådes at se sig godt for, før en sådan erhverves til et større beløb.

Det er jo nærliggende at tro, at S11 slet Ikke findes!

Skulle der være læsere, der besidder viden om, hvad der menes at være en ægte S11-mønt, vil jeg være meget taknemmelig for at høre nærmere derom.

(Møntsamleren nr. 1, 1992, side 40-41)


Noter:


Tilbage til Dansk Mønt