Fra Nicolai Wilhelm Wrights hånd

af Michael Märcher

I midten af 1783 blev en udvidelse af den faste stab ved Mønterne i Altona og København godkendt. Til hvert sted skulle der knyttes henholdsvis tre reserveprægere, en reservesmed, en reservesmelter og en stempelskærerlærling. I januar 1784 var der ikke fundet en lærling til nogen af de to Mønter, men senere i 1784 lykkedes det efter lidt problemer for stempelskæreren i København, Johan Ephraim Bauert, at få antaget sin søn Georg Valentin Bauert til lærling (1).

Anderledes var situationen ved Mønten i Kongsberg, som i 1770'erne og indtil anden halvdel af 1780'erne var helstatens vigtigste Mønt. Der havde den ansatte stempelskærer, Anders Lunde, i 1782 fået Nicolai Wilhelm Wright som stempelskærerlærling. N. W. Wright opnåede dog aldrig at blive ansat som stempelskærer ved nogen af helstatens Mønter, men der er ingen tvivl om, at han havde talent. Bjørn R. Rønning skriver:

"De prøver på lærlingens ferdigheder som med mellomrom ble sendt ned til Finanskollegiet, må ha virket lovende." (2)

Der er næppe bevaret mange af disse prøver, men for nylig stødte undertegnede på et par af dem (3). De viser, som B. R. Rønning antog, at N. W. Wright bestemt havde talent. Den ene er et aftryk fra et 2 skilling forsidestempel, mens det andet er en tegning af bagsidemotivet til en 24 skilling. Begge dele er her gengivet forstørret, men illustrationen af aftrykket viser desværre langtfra originalens kvalitet.

Prøvernes lighed med mønter præget på Mønten i Kongsberg er særdeles stor, og når periodens mange problemer med stempelforsyningerne i og til Mønten haves i erindring, så kunne man et øjeblik få den tanke, at stempler lavet af N. W. Wright har været anvendt på Mønten i Kongsberg f.eks. ved de store udmøntninger af 2 skillinger. Han var trods alt tilknyttet Mønten i Kongsberg indtil 1790 (4).

Intet direkte bevis haves dog for ovenstående, og dette må blot betragtes som helt overordnede overvejelser, der fremkom i forbindelse med publiceringen af de to prøver. Det gælder desuden, at B. R. Rønnings gennemgang af det skriftlige kildemateriale fra Mønten i Kongsberg antageligt havde afsløret tydelige tegn på eller direkte argumenter for ovenstående. Samtidig bør det dog overvejes, om stempler fra N. W. Wrights hånd kan være tilgået Mønten i Kongsberg i den fastansatte stempelskærers navn. B. R. Rønning skriver jo f.eks. også om lærlingens opgaver, at han skulle "kunne assistere eller dublere stempelskjæreren." (5)

(Numismatisk Rapport Nr. 85 (2005) side 14-15)


Noter:


Tilbage til Dansk Mønt