KLIK for forstørrelse!

Margrethe 2. og Prins Henriks guldbryllup, Finland 2017

I anledning af Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Prins Henriks guldbryllup den 10. juni 2017
udsendte Nationalbanken en erindringsmønt fremstillet i to udgaver.

 

 

På erindringsmønten er et portræt af regentparret, der viser dronningen og prinsen i trekvart profil vendt mod hinanden. Langs randen er en ring, hvor der står: H.M. Dronningen og H.K.H. Prinsen. Tituleringerne er adskilt af et hjerte, Den Kgl. Mønts mærke. Bagsidemotivet er dronningen og prinsens fælles monogram. Foroven står de to årstal og datoen for guldbrylluppet. Under monogrammet er møntmærkehjertet, der samtidig symboliserer kærligheden. Medaljør Henrik Wiberg har udført portrættet og gengivet fællesmonogrammet.

(Nationalbanken)

 

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Dansk Mønts redaktører anser denne mønt for voldsomt mislykket. Én ting er, at den - som den første danske mønt i nyere tid - ikke er præget i på Den kgl. Mønt, men af økonomiske hensyn i Finland, på Suomen Rahapaja Oy - men hele møntens fremtræden er noget af det ringeste, vi har set: Portrættene af regentparret er uskarpe og ligner mest af alt noget fra underlødige privatudgivelser og desuden lider mønten af flere alvorlige mangler:
For det første mangler ordet Danmark på mønten (!), for det andet mangler regentparrets navne, de er blevet til det anonyme og helt utilstrækkelige dronningen og prinsen, og for det tredje figurerer et hjerte mellem medaillør- og møntmesternavn - men hjertet er møntmærket for København og er dermed helt misvisende, når mønten er præget i Finland.
Hvem har godkendt denne mønt?

 

KLIK for forstørrelse!

 


Tilbage til Dansk Mønts forside