Danske og nordtyske såkaldte guldafslag fra begyndelsen af det 18. århundrede i ny belysning

Foredrag af Jørgen Sømod &på Congreso Internacional de Numismatica, Madrid, 15-19 september 2003

Deutsche Ausgabe

 

I den nyere tids numismatik optræder til stadighed afslag i andre metaller eller på særlige blanketter. Materialet kan være guld, sølv, kobber, bronce, messing, tin, bly, ja selv pap.

Som følge af en generel uvished med meningen med disse mange afslag, er de i reglen af katalogforfatterne enten udeladt eller behandlet meget nødtørftigt. Og i museumssamlinger er det endog set, at de er blevet anbragt i samlingernes afdeling for falske mønter.

Ved nærmere at betragte de forskellige afslag viser det sig, at arten af afslag er forskellig fra møntfabrik til møntfabrik.

Det siger sig selv, at meningen med et guldafslag er næppe den samme som med et blyafslag. Ikke desto mindre har guldafslag ofte været anskuet med en vis ringeagt, fordi de nu en gang var sat i bås med prøveafslag i bly. Dertil, at mange bevarede afslag i ringere metaller i virkeligheden er enten vægtlodder, kopier til samlerbrug, falske mønter eller nypræg.

Eksempelvis kan det virke meget uheldigt for forståelsen, når 5, 10 eller 20 dobbelte dukater præget med thalerstempler bliver kaldt afslag og derefter udeladt i en oversigt over de pågældende mønter. Sådanne pragtmønter af guld er sandt nok næppe præget til den daglige omsætning, men gerne til den pågældende fyrstes personlige brug. Om de så har været anvendt som gaver eller til betaling, turde være underordnet. Det ringe antal prægede stykker fratager dem heller ikke prædikatet af at være selvstændige mønttyper, thi mange thalere og især multipla af samme er præget i lige så få eksemplarer.

Rigtigt er det, at der som præsentationsstykker ses guldafslag. Rigtigt må det også være, at møntstemplet på et stykke guld i visse tilfælde skal opfattes som en slags guardeinstempel og det især i de tilfælde, hvor møntguardein og guldsmedenes guardein var en og samme person.

Når vi bevæger os til såkaldte sølvafslag af guldmønter, da er det tydeligt, at der findes to hovedgrupper. 1) Sølvafslag, som vitterlig er sølvafslag og som har tjent som modeller til endelig godkendelse eller som modeller, der har været fremsendt handelsforbindelser til orientering om mønternes udseende. 2) Regulære sølvmønter uden værdiangivelse og hvoraf tilsvarende kendes som dukater. At skille de to grupper fra hinanden skal ske ved en vurdering af vægt og lødighed. Modeller bør antages at være i noget nær finsølv, mens mønter skal forventes præget af gerne stærkt legeret sølv. Dertil, at modeller eller prøver om man vil, i reglen ikke skal forventes at udvise slitage.

Vi kommer nu til hovedemnet for denne fremlæggelse, nemlig guldeksemplarer fra begyndelsen af det 18. århundrede præget med småmøntstempler. De var især i det nittende århundrede betragtet med en vis ringeagt og blev anset som kongeligt legetøj eller spillepenge, der kun kunne have kuriositetens interesse, hvorfor for eksempel Den kongelige Mønt- og Medaillesamling i København lod eksemplarer fra samlingen omsmelte, for at guldet på anden måde kunne komme til nytte. At det for i hvert fald en del danske, gottorpske og Lübeckske guldstykkers vedkommende ikke hænger således sammen, men at prægningerne har været regulære guldmønter, skal anskueliggøres i det følgende.

Men først skal jeg meddele nogle ældre opfattelser af fænomenet. Sådanne kan være nyttige, idet nogle af dem må have deres rod helt fra den tid mønterne sprang fra Mønten. Der er ikke forsøgt at meddele samtlige ældre omtaler, men kun et repræsentativt udvalg fra de mest kendte kilder.

I Köhlers Ducaten-Cabinet, Hannover 1759 nævnes som nr. 645 1 skilling 1719 af guld fra Mønten i Rendsburg. Den betegnes: Ein halber Ducate. Nr. 1952 er en 4 skilling 1704 fra Gottorp. Om den meddeles: Ist eine Dukate. Altså, ikke vejer som en dukat, men er en dukat. Nr. 1953 er en 1 skilling 1704 fra Gottorp, om hvilken meddeles: Ist ½ Ducaten. Nr. 1957, en gottorpsk 3 pfennig 1707 får betegnelsen: Ist ¼ Ducate.

Bussæus Dag-Register over Frederik IV fra 1770, tysk udgave (Tag-Register) 1773 bruger eksempelvis betegnelsen En dobbelt Dukat slagen som en 12 Skilling (Ein dobbelter Ducat, geschlagen wie ein 12 Schilling Stück).

I P. P. Nygaards katalog fra 1780 bliver sådanne stykker betegnet en guld skilling, en guld 2 skilling etc. og til slut med værdien meddelt.

Hjelmstjerne 1786 meddeler eksempelvis om TOLF skilling 1711: Dette er en dobbelt Ducat, som er slagen med 10 skillings Stempel. Hertil er at sige, at den ordinære sølvmønt på et tidspunkt i værdi blev nedsat til 10 skilling, hvorfor der er tale om den ordinære mønts brugsværdi og ikke dens pålydende værdi. Herved fås en begrundet formodning om, at Hjelmstjernes betegnelse om guldmønten skriver sig fra en betydelig ældre tid end 1786.

I Beskrivelsen over mønter og medailler i den kongelige samling i København 1791 bruges i flæng betegnelser som En Guld Mynt med Tolv Skillings Præg og efterfulgt af angivelsen v[ægt]. 2 Dukater og En Dukat med To skillings Præg.

I von Hemmerts katalog fra 1807 tales eksempelvis om en dobbelt Dukat af 1710 med 12 Skillings-Præg.

Tilsvarende bruges i Lugges katalog fra 1818: En halv Dukat med 1 Skillings Præg.

Carl Christoph Scmieder kan i sin Handwörterbuch der gesammten Münzkunde, Halle und Berlin 1811 meddele:

Goldkreuzer, ein curfürstl. Mainzischer Vierteldukaten von 1703, mit den Kreuzerstempel geschlagen. Avers: das Mainzer Wappen in einem Kranze. Revers: 1 Kreutz 1703 in einem Kranze. Eigentlich eine Spielmarke für den Hof.

Goldseßling, ein Hamburgischer Vierteldukaten von 1675, in der Eil mit dem Seßlingstempel geprägt. Avers: die drei Thürme dis Stadtwappens, darum: Hamburger. Revers: 96 in einem Kranze, darum: Stadt Geldt.

Chr. Ramus skrev i sin artikel Historisk Beretning om de Guldmynter, som ere slagne i de danske Stater, 1807:

"Dukater med Sölvmyntstempler ere en Mængde af fra denne Regjering, og ere slagne som det synes, i nogen tid, efter en temmelig bestemt Regel. De ere nemlig almindelig slagne saaledes, at af Stempler til 16- og 12 Skillinger ere tagne dobbelte af Toskillinger enkelte og af Eenskillinger halve Dukater. Disse ere for det meste af A. 1710 - 15, og da fra disse Aar ingen eller meget faa andre Species-Dukater findes, er det ikke usandsynligt, at disse kunne i nogen Mængde være slagne, maaske til Brug for Kongen selv og ved Hoffet; thi almindelig gangbar Mynt have disse tvekiönnede Stykker neppe været."

Det skal bemærkes, at Ramus har ikke anvendt arkivstudier ved udarbejdelsen af sit arbejde. Og gennemgående i hele hans artikel ved han kun at fortælle, hvad man kan se og læse ud af den enkelte mønt. Hans konstatering af, at guldmønter præget med småmøntstempler fortrinsvis er sket i de år. hvor normal dukatudmøntning ikke har fundet sted, er korrekt. Men hans øvrige påstande og konklusioner beror på det løseste gætværk og alene de udmøntede summers størrelse, som ikke var Ramus bekendt, lader forstå, at mønterne kunne ikke kun være til brug bag slottets tykke mure.

I de kommende mange større møntauktioner i attenhundredetallet forekommer ingen guldskillinger. Her kan nævnes så betydelige samlere som Frost, Timm, Kreber, Mohr og Devegge. Det har næppe været manglende mulighed for at erhverve en eller flere af mønterne, men fordi man var kommet til opfattelsen af, at det kun var legetøj. At der heller ikke var guldskillinger i Christian Jürgensen Thomsens samling skyldes dog ene og alene, at han slet ikke samlede danske guldmønter. Et enkelt eksemplar findes dog i bogtrykker Schubarts samling 1831. Katalogiseringen røber, at man ikke længere opfatter guldskillinger som mønter. Den lyder nemlig: Afprægning i Guld af Stemplerne til en Tolv Skilling.

Når vi endelig fremkommer til general Jørgensens beskrivelse fra 1888 bliver guldskillinger rigtignok katalogiseret, men kun som underafdelinger af de ordinære sølvmønter og blot med betegnelsen: Afslag i Guld.

At fortsætte med en opremsning ind i det tyvende århundrede er nytteløs. Kun at konstatere, at mønterne efterhånden helt forsvinder fra de forskellige kataloger.

Ved denne gennemgang er det bemærket, at mønternes betegnelse efterhånden er blevet ændret i en sådan grad, at de oprindelige betegnelser ikke længere kan genkendes.

Det er meget muligt, at visse tyske guldstykker har været præget som fyrsteligt legetøj, men i alle tilfælde kan det ikke være tilfældet med de stykker, som kommer fra den kejserlige by Lübeck eller fra Fri- og Hansestad Hamburg. De mange guldstykker, der kendes fra Bremen og som til overflod fandtes i Dr. Danzigers samling solgt hos Hans Meuss i 1938 vil jeg ikke udtale mig om, udover, at højst kun få stykker kan have været regulære guldmønter med skillemøntspræg.

Til gengæld vil jeg på en ganske enkel måde anskueliggøre, at danske guldstykker med skillingspræg fra 1710-1714 er virkelige guldmønter ved at henvise til tabellen over dukatprægninger i København i Frederik IV's regeringstid. Prægetallet dækker over den udmøntede sum i dukater. Hvis ordet dukater er anvendt i tabellen, menes der, at der kendes dukater med ordinært dukatpræg med det pågældende årstal. Hvor der er anført 16, 12, 2 eller 1 skilling menes, at der kendes guldmønter præget med sådanne stempler med årstallet. Heraf ses, at der ikke er foretaget dukatudmøntning overhovedet uden, at der også kendes guldprægninger med det enkelte årstal. Det vil videre ses, at årene 1712, 1713 og 1714 med dukatudmøntning udelukkende er dækket med prægninger gjort med småmøntstempler. Udmøntningen i de tre år med 1.535, 2.614 og 1.936 dukater må nok siges at være større end selv den vildeste fantasi kan forestille sig nødvendig til et selv kongeligt kortspil. Dertil kommer så, at en væsentlig, men ukendt del af de udmøntede dukatsummer for årene 1710 og 1711 må være præget med småmøntstempler.

Efter således at have diskuteret de københavnske dukater med skillingspræg vender vi øjnene mod Gottorp, hvor sådanne prægninger synes påbegyndt allerede i 1704. Derved ses også, at dette modefænomen med dukater præget med småmøntstempler ikke har sin oprindelse i Danmark, men at påfundet kommer sydfra.

I Gottorp prægedes 4 skilling 1704 som dukat, 1 skilling 1704 som ½ dukat og 3 pfennig 1707 som kvart dukat. Af disse mønter har jeg som endnu eksisterende kun konstateret den kvarte dukat 1707, som jeg til gengæld foreløbig kender i hele fem eksemplarer i forskellige samlinger. Eksemplaret i Chr. Langes samling vejer 0,86 gram altså præcis hvad en kvartdukat skal veje. De andre kendes kun fra Köhlers dukatencabinet og med henvisning til kataloget over Frederik Adolph Hansen von Ehrencrons samling, hvilken samling var afsluttet i 1711 ved samlerens død.

Kortelig skal jeg berøre guldstykkerne fra Lübeck. Der sker fortrinsvis med henvisning til Heinrich Behrens, Münzen und Medaillen der Stadt und des Bisthums Lübeck. Jeg skal ikke kunne udtale mig om, samtlige stykker i den her opstillede katalogisering skulle være regulære guldmønter. Derom har jeg ikke tilstrækkelige forudsætninger, men særdeles påfaldende er det, at guldstykker med småmøntstempler tilsyneladende udfylder nogle meget naturlige huller i de ordinære lübeckske udmøntninger.

Man kan ikke ud af vægten alene afgøre, om det er en regulær guldmønt eller ej. Thi vægtenheden for guld var i tidligere tider netop dukater på samme måde, som det metriske gram er det i dag, hvorfor et givent guldstykke meget ofte netop vejer et vist antal dukater eller brøkdele deraf. Derfor skal der mere end en vægtangivelse til at erklære et givet guldstykke for en regulær guldmønt.

 

Dukatudmøntninger i København under Frederik IV


 	Prægetal
1699	6.043	dukater
1700	1.813 	dukater
1701	2.892 	dukater
1702-3	  340 	dukater
1704	4.420 	dukater
1705 
1706 
1707
1708	7.545 	dukater
1709	  316 	dukater
1710	1.440 	dukater, 12 skilling
1711	3.998 	dukater, 12 skilling, 2 skilling, 1 skilling
1712	1.535	2 skilling, 1 skilling
1713	2.614	16 skilling, 12 skilling, 2 skilling, 1 skilling
1714	1.936	2 skilling
1715	 
1716	 
1717	 
1718	 
1719	  
1720	 
1721	 
1722	 
1723	1.000 	dukater
1724	 
1725	1.400 	dukater
1726	1.822 	dukater
1727	 
1728	 
1729	 
1730

Udmøntningstallene er gengivet fra J. Wilcke Kurantmønten p. 23-24

 

Katalog

Danmark

Frederik IV 1699-1730

København

Dobbelt dukat (TOLF skilling)

KLIK for forstørrelse!

Dobbelt dukat (16 skilling)

Dobbelt dukat (12 skilling)

KLIK for forstørrelse!

Dukat (2 skilling)

KLIK for forstørrelse!

½ dukat (1 skilling)

 

Rendsburg

KLIK for forstørrelse!

½ dukat (1 skilling)

 

Gottorp

Carl Friedrich 1702-1739

Dukat (4 schilling)

½ dukat (1 schilling)

KLIK for forstørrelse!

¼ dukat (3 pfennig)

 

Bistum Lübeck

Christian August 1705-1726

½ dukat (Sechsling)

¼ dukat ? (Dreiling)

 

Stadt Lübeck

Dukat (1/24 Thaler)

Dukat (4 Schilling)

½ dukat (4 pfennig)

¼ dukat ? (Dreiling)

 

 


 

Dänische und norddeutsche sogenannte Goldabschläge vom Anfang des 18. Jahrhunderts in neuer Beleuchtung

Vortrag von Jørgen Sømod auf dem Congreso Internacional de Numismatica, Madrid, 15-19 September 2003

In der modernen Numismatik treten immer wieder Abschläge in anderen Metallen oder auf besonderen Blanketten auf. Das Material mag Gold, Silber, Kupfer, Bronze, Messing, Zinn, Blei, ja sogar Pappe sein.

Da die Katalogverfasser normalerweise nicht wissen, was sie mit diesen vielen Abschlägen anfangen sollen, haben sie sie in der Regel entweder total ausgelassen oder aber stiefmütterlich behandelt. Und in den Sammlungen der Museen ist es sogar vorgekommen, dass man sie unter den falschen Münzen untergebracht hat.

Wenn wir die verschiedenen Abschläge genauer betrachten, zeigt es sich, dass die Art der Abschläge von Münzfabrik zu Münzfabrik abweicht.

Es ist einleuchtend, dass der Zweck eines Goldabschlages kaum derselbe als der eines Bleiabschlages sein kann. Nichtsdestoweniger hat man oft die Goldabschläge missachtet, weil sie nun einmal unter den Bleiabschlägen eingestuft worden waren. Dazu kommt auch noch, dass viele erhaltene Abschläge aus unedlen Metallen in Wirklichkeit Gewichte, Kopien für Sammler, falsche Münzen oder Neuprägungen sind.

Zum Beispiel ist es irreleitend, wenn 5-, 10- oder 20-fache Dukaten mit Thalerstempeln geprägt für Abschläge gehalten werden und demnach in einem Übersicht der betreffenden Münzen ausgelassen werden. Es ist wahr, dass solche Prachtmünzen aus Gold kaum für den alltäglichen Geldumlauf geprägt wurden, wohl aber zum persönlichen Gebrauch des betreffenden Fürsten. Sie mögen dann als Geschenke oder Zahlungsmittel Anwendung gefunden haben, das ist von weniger Bedeutung. Ihre geringe Anzahl ist auch kein Argument dagegen, sie als selbständige Münztypen aufzufassen, sind doch viele Thaler und besonders Multipla von Thalern in eben so wenigen Stücken geprägt worden.

Richtig ist, dass Goldabschläge als Präsentationsstücke vorkommen. Richtig ist auch, dass ein gestempeltes Goldstück in gewissen Fällen als eine Art Wardeinstempel aufzufassen ist, und zwar besonders in den Fällen, wo der Münzwardein und der Wardein der Goldschmiede eine und dieselbe Person war.

Wenn wir uns mit den sogenannten Silberabschlägen von Goldmünzen befassen, ist es deutlich, dass wir mit zwei Hauptgruppen zu tun haben: 1) Silberabschläge, die wirklich Silberabschläge waren und die als zu genehmigende Vorarbeiten oder aber als Muster, die den Handelsverbindungen als Orientierung des Aussehens der Münzen gesandt worden sind. 2) Reguläre Silbermünzen ohne Wertangabe, von denen entsprechende Stücke als Dukaten vorliegen. Um diese beiden Gruppen auseinander zu halten, muss man das Gewicht und das Gehalt in Betracht ziehen. Bei Mustern muss man davon ausgehen, dass sie aus Feinsilber, während Münzen eher aus stark legiertem Silber sind. Dazu kommt auch noch, dass Muster - oder Proben, wenn Sie wollen - in der Regel nicht abgenutzt vorkommen sollten.

Wir kommen jetzt zum Hauptthema dieses Vortrages, nämlich Goldexemplare vom Anfang des achtzehnten Jahrhunderts, die aber mit Kleingeldstempeln geprägt sind. Sie standen besonders im neunzehnten Jahrhundert tief im Kurs und wurden als königliches Spielzeug oder Spielgeld angesehen, das nur der Kuriosität halber von Interesse sein könnte, warum zum Beispiel die königliche Münz- und Medaillensammlung zu Kopenhagen solche Stücke umschmelzen liess, damit das Gold anderswie genutzt werden konnte. Dass aber jedenfalls ein Teil der dänischen, gottorfschen und lübischen Goldstücke keine solche Kuriositäten, sondern reguläre Goldmünzen waren, soll im folgenden veranschaulicht werden.

Zunächst werde ich aber ein paar ältere Auffassungen des Phänomens mitteilen. Solche mögen nützlich sein, indem einige davon ebenso alt wie die Münzen sind. Von Vollständigkeit kann keine Rede sein, nur sei auf eine repräsentative Auswahl der bekanntesten Quellen hingewiesen.

In Köhlers Ducaten-Cabinet, Hannover 1759 wird als Nr. 645 von der Münze in Rendsburg 1 Skilling 1719 aus Gold erwähnt, und zwar als Ein halber Ducate. Nr. 1952 ist ein 4 Skilling 1704 aus Gottorf. Von dieser Münze heisst es: Ist eine Dukate. Das heisst: nicht wiegt wie, sondern ist eine Dukate. Nr. 1953 ist ein 1 Skilling 1704 aus Gottorf, von dem es heisst: Ist eine halbe Ducaten. Nr. 1957, ein gottorfischer 3 Pfennig 1707 bekommt die Bezeichnung: Ist ein Viertel Ducate.

In Bussæus Tag-Register des Königs Frederik der Vierte aus dem Jahr 1770 (deutsche Ausgabe (Tag-Register) 1773) kommt beispielsweise die Bezeichnung: Ein dobbelter Ducat, geschlagen wie ein 12 Schilling Stück vor.

Im Katalog des P. P. Nygaard aus dem Jahre 1780 werden solche Stücke bezeichnet als: ein goldener Skilling, zwei goldene Skillinge und so weiter, indem der Wert am Ende mitgeteilt wird.

Hjelmstjerne 1786 führt zum Beispiel über den TOLF Skilling 1711 an: Dies ist ein doppelter Dukaten, der mit einem 10 Skilling-Stempel geschlagen wurde. Hier sei angeführt, dass die gewöhnliche Silbermünze zu der Zeit auf 10 Skilling herabgesetzt worden war, weshalb hier also von dem Gebrauchswert, nicht aber von dem Nennwert die Rede ist. Daraus ist vielleicht zu schliessen, dass Hielmstjernes Bezeichnung der Goldmünze viel älter als 1786 ist.

In der Beschreibung der Münzen und Medaillen in der königlichen Sammlung in Kopenhagen 1791 werden Bezeichnungen wie Eine Goldmünze mit dem Gepräge eines Zwölf Skillings mit der Angabe v (Gewicht). 2 Dukaten und Ein Dukaten mit dem Gepräge eines Zwei Skillings wahlfrei benutzt.

Im Katalog des von Hemmerts aus dem Jahre 1807 ist zum Beispiel von einem doppelten Dukaten 1710 mit dem Gepräge eines Zwölf Skillings die Rede.

Entsprechend heisst es in Lugges Katalog aus dem Jahre 1818: Ein halber Dukaten mit dem Gepräge eines Skillings.

Carl Christoph Scmieder weiss in seinem Handwörterbuch der gesammten Münzkunde, Halle und Berlin 1811 zu berichten:

Goldkreuzer, ein curfürstl. Mainzischer Vierteldukaten von 1703, mit den Kreuzerstempel geschlagen. Avers: das Mainzer Wappen in einem Kranze. Revers: 1 Kreutz 1703 in einem Kranze. Eigentlich eine Spielmarke für den Hof.

Goldseßling, ein Hamburgischer Vierteldukaten von 1675, in der Eil mit dem Seßlingstempel geprägt. Avers: die drei Thürme dis Stadtwappens, darum: Hamburger. Revers: 96 in einem Kranze, darum: Stadt Geldt.

Chr. Ramus schrieb in seinem Artikel: Geschichtlicher Bericht über die Goldmünzen, die in den dänischen Ländern geschlagen sind: "Dukaten mit Silbermünzstempeln wurden während dieser Regierung oft geprägt und zwar, wie es scheint, nach einem bestimmten Muster: Gewöhnlich verhält es sich so, dass mit 16- und 12-Skillingstempeln doppelte Dukaten geschlagen wurden, mit 2- Skillingstempeln einzelne und mit 1-Skillingsstempeln halbe Dukaten. Die meisten dieser Dukaten stammen aus den Jahren 1710-15, und da aus diesen Jahren keine oder nur sehr wenige Species-Dukaten vorzufinden sind, ist es nicht unwahrscheinlich, dass diese für den König persönlich oder seinen Hof geschlagen wurden; denn gewöhnlich im Geldumlauf dürfen diese Mischlinge kaum gewesen sein."

Hier ist zu bemerken, dass Ramus bei der Ausarbeitung seines Artikels keine Archivstudien betrieben hat. Und im Grossen und Ganzen weiss er nur das zu berichten, was aus der einzelnen Münze selber hervorgeht. Seine Feststellung, dass mit Kleingeldstempeln geprägte Goldmünzen vorwiegend aus den Jahren stammen, wo die normale Dukatenausmünzen nicht stattgefunden hat, ist korrekt. Aber seine übrigen Behauptungen und Schlussfolgerungen sind lauter unsolide Annahmen, und schon allein die Grösse der Ausmünzungen, die Ramus unbekannt blieb, zeigt, dass die Münzen nicht nur für den Gebrauch innerhalb der schweren Mauern des Schlosses vorgesehen waren.

Auf den folgenden vielen grossen Münzauktionen des neunzehnten Jahrhunderts tauchen keine Goldskillinge auf. Hier seien so bedeutende Sammler wie Frost, Timm, Kreber, Mohr und Devegge erwähnt. Dies ist kaum dadurch zu erklären, dass diese Münzen nicht zu haben waren, sondern dadurch, dass man sich auf die Auffassung festgelegt hatte, dass sie nur Spielzeug seien. Dass in Christian Jürgensen Thomsens Sammlung auch keine Goldskillinge vorhanden waren, ist aber allein dem Umstand zu verdanken, dass dänische Goldmünzen ausserhalb seines Sammelgebiets lagen. Ein einziges Stück war doch in Buchdrucker Schubarts Sammlung 1831 vorrätig. Der Katalogtext verrät, dass man die Goldskillinge nicht mehr als Münzen ansieht. Er lautet nämlich: Abprägung in Gold mit den Stempeln eines zwölf Skillings.

In Jørgensens Beschreibung aus dem Jahr 1888 werden Goldskillinge endlich zwar katalogisiert, jedoch nur als Untergruppen der gewöhnlichen Silbermünzen und bloss mit der Bezeichnung: Abschlag aus Gold.

Diese Entwicklung weiter in das zwanzigste Jahrhundert verfolgen zu wollen wäre fruchtlos. Nur sei festgehalten, dass diese Münzen nach und nach aus den verschiedenen Katalogen verschwinden.

Durch diesen Übersicht wurde klar, dass die Bezeichnung der Münzen allmählich geändert wurde, und zwar so, dass die ursprünglichen Bezeichnungen nicht mehr zu erkennen sind.

Es ist schon möglich, dass gewisse deutsche Goldstücke als fürstliches Spielzeug geprägt wurden, das kann aber nicht bei den Stücken der Fall sein, die aus der kaiserlichen Stadt Lübeck oder der freien und Hansestadt Hamburg kommen. Die vielen Goldstücke, die aus Bremen bekannt sind und zum Überfluss in Dr. Danzigers Sammlung vorhanden waren, die im Jahre 1938 von Hans Meuss verkauft wurde, möchte ich hier nicht kommentieren. Nur dürfen höchstens ein paar davon reguläre Goldmünzen mit Skillinggepräge gewesen sein.

Dafür möchte ich in einer ganz einfachen Weise veranschaulichen, dass dänische Goldstücke mit Skillinggepräge aus den Jahren 1710-1714 wirkliche Goldmünzen sind. Ich verweise hier auf die Tabelle der Goldprägungen in Kopenhagen zur Zeit Frederiks des Vierten. Die Prägezahl bezieht sich auf die in Dukaten gemünzte Summe. Wenn das Wort Dukaten in der Tabelle vorkommt, bedeutet dies, dass Dukaten mit gewöhnlichem Dukantengepräge des betreffenden Jahres bekannt sind. Wenn jedoch 16, 12, 2 oder 1 Skilling erwähnt werden, bedeutet dies, dass Goldmünzen aus diesem Jahr mit solchen Stempeln geprägt vorliegen. Hieraus es ersichtlich, dass keine Goldausmünzung vorgenommen wurde, ohne dass auch Goldprägungen mit der betreffenden Jahreszahl bekannt sind. Ferner ist ersichtlich, dass die Jahren 1712, 1713 und 1714, was Dukatenausmünzung angeht, ausschliesslich durch Prägungen mit Kleingeldstempeln gedeckt wurden. Die ausgemünzten Summen der drei Jahren, beziehungsweise 1.535, 2.614 und 1.936 Dukaten, dürften so gross sein, dass selbst ein königliches Kartenspiel zu kurz käme. Dazu kommt auch noch, dass ein wesentlicher, jedoch unbekannter Teil der ausgemünzten Dukatensummen aus den Jahren 1710 und 1711 mit Kleingeldstempeln geprägt sein dürfte.

Nachdem wir uns mit den Kopenhager Dukaten mit Skillingsgepräge beschäftigt haben, wenden wir uns an Gottorf, wo solche Prägungen schon ab 1704 vorgenommen zu sein scheinen. Dadurch wird auch ersichtlich, dass dieses Modephänomen der Dukaten mit Kleingeldstempeln geschlagen, keine dänische Erfindung ist, sondern von Süden kommt.

In Gottorf wurden 4 Skilling 1704 als Dukaten, 1 Skilling 1704 als ein halber Dukaten und 3 Pfennig 1707 als ein viertel Dukaten geprägt. Von diesen Münzen gibt es, wie es scheint, nur noch den Viertel-Dukaten, von dem mir aber vorläufig fünf Exemplare in verschiedenen Sammlungen bekannt sind. Das Exemplar in Chr. Langes Sammlung wiegt 0,86 Gram, also genau das, was ein Viertel-Dukaten wiegen soll. Die anderen sind nur aus Köhlers Dukatencabinet bekannt und mit dem Hinweis auf das Katalog der Sammlung von Frederik Adolph Hansen von Ehrencron, die im Jahre 1711 bei dem Tod des Sammlers abgeschlossen war.

Kurz sind auch noch die Goldstücke aus Lübeck zu behandeln. Dies geschieht hauptsächlich mit Hinweis auf Heinrich Behrens, Münzen und Medaillen der Stadt und des Bisthums Lübeck. Ich kann nicht sagen, inwieweit sämtliche Stücke der hier aufgestellten Katalogisierung reguläre Goldmünzen sein sollten. So weit gehen meine Voraussetzungen nicht, aber es fällt besonders auf, dass Goldstücke mit Kleingeldstempeln geprägt, einige scheinbar sehr natürlichen Lücken der gewöhnlichen Ausmünzungen aus Lübeck ausfüllen.

Das Gewicht allein lässt nicht entscheiden, ob von einer regulären Goldmünze die Rede ist oder nicht. Denn die Gewichteinheit des Goldes war früher ausgerechnet der Dukaten, genau wie heute das metrische Gramm, weshalb ein gegebenes Goldstück sehr oft genau eine bestimmte Anzahl Dukaten oder Bruchteile davon wiegt. Deshalb bedarf es mehr als einer Gewichtangabe, ein gegebenes Goldstück für eine reguläre Goldmünze zu erklären.

Katalog

 


Tilbage til Dansk Mønts forside