I Svensk Numismatisk Tidskrift september 5 · 2005 meddeler Per Larson om en Dansk denning med tidligare odumenterad stampkombination i KMK:s samlingar. I artiklen meddeler han, at genom en påvisad längre stampkjedja som inrymmer mynt slagna i såväl kungens som tsarens namn är det ställt bortom varje rimligt tvivel att de verkligen är slagna i Danmark.
Rigtigt er det, at fru A. S. Melnikova ved flere lejligheder har fremlagt en stempelkæde. Den virker ved første øjekast meget kompliceret. Ved nærmere eftersyn er der imidlertid kun 1 mønt, der viser en sammenhæng mellem mønter med dansk kongenavn og russisk zarnavn.
Nu er det således, at jeg i 1977 som formentlig den eneste vesterlænding nogensinde har gennemgået suiterne af disse mønter på Statens historiske Museum i Moskva og hvor jeg samtidig fotograferede samtlige eksemplarer i museets hovedsamling. Det viste sig, at den ene eneste mønt, som skulle vise sammenhængen mellem mønter med dansk og russisk navn, på ryttersiden er så dårligt bevaret, at mønten ikke kan benyttes som bevismateriale. Fru A. S. Melnikova har åbenbart heller ikke fundet møntens bevaringstilstand tilfredsstillende, hvorfor hun som dokumentation har afbildet en helt anden og ganske uvedkommende rytterside. Dermed må beviset for påstanden om, at der på kongelige møntfabrikker i Danmark skal være præget mønter med russiske zarnavne være bortfaldet.
At HPCI som ses på nogle af mønterne skulle være en forkortelse for Handelsgesellschaft Petsorischer Compagnie svarer stort set til, at 30 smilende sortklædte østasiater mødte frem med danske eller svenske pengesedler, der på bagsiden var påtrykt MADE IN TAIWAN.
Øverst ses A. S. Melnokovas afbildninger. Nederst mine.
(2005)