1575: 4 Skilling dansk = 4 Skilling lybsk

af Julius Wilcke

Som bekendt er der til Møntbetegnelserne paa de dansk-norske Mønter føjet Ordet "danske" eller "dansk", ikke som noget nationalt Kendemærke, men for at angive Forskellen mellem vore Mark og Skilling og de lybske Mark og Skilling, der udgjorde det dobbelte af vore Møntværdier af samme Navn (1). I Løbet af det 16de Aarhundrede var de danske Mønter: Mark og Skilling, dels som Følge af Christian II.s langvarige Krig med Sverrig og Udmøntning af ringe Klippinge, dels ved Grevens Fejde og Christian III.s daarlige Mønt fra Trediverne, samt endelig paa Grund af Frederik II.s 7 Aars Krig med Sverrig og Udmøntning af Klippinge sunket fra oprindelig at være lig de lybske til at udgøre det halve af disse (2).

For atter at bringe Lighed til Veje udstedte Frederik II den 16. Juni 1572 (3) et aabent Brev, hvorefter de danske Mønter ikke blot skulde regnes lig det halve af de lybske af samme Navn - hvad der var overflødigt at befale - men ogsaa benævnes som disse, altsaa 1 Mark som 8 Skilling, 8 Skilling som 4 Skilling osv. Med andre Ord Menigmand skulde kalde f. Eks. Marken fra 1563 for en 8 Skilling tiltrods for, at den tydeligt nok efter sit Præg lød paa 1 Mark. Dette maatte naturligt medføre ikke ringe Forvirring i det daglige Livs Omsætning. Man gik da den Vej at kalde en Mark fra 1560-63 for "en Mark, som før gik" i Modsætning til "en Mark, som nu gaar" dvs: 2 Mark, som før gik. Det var selvfølgelig i høj Grad vildledende, men Ondet vilde have kunnet være afhjulpet, om man havde indkaldt al den ældre Mønt, derunder ogsaa Christian III.s Marker og 8 Skilling fra Kongens senere Aar, der paa Grund af deres bedre Lødighed gjaldt mere end Fr. II.s Marker og 8 Skilling, hvad der ikke gjorde Forvirringen mindre. En saadan Indkaldelse og Ommøntning i ny Mønt med Navneværdi efter den lybske var imidlertid en kostbar Foranstaltning, som Kongen ikke magtede. Paa den anden Side at udmønte en ny Mønt ved Siden af den gamle med helt nye Navneværdier, hvis Betegnelser dog var de samme som de gamle, følte man ogsaa var betænkeligt. Som Følge heraf udgik næsten ingen Udmøntning i Aarene 1572-1582, i hvilket sidste Aar Kongen ved Møntordning af 12. Januar beslutter sig til at udmønte paany efter de gamle tilvante Betegnelser og Beregninger: 1 Mark dansk = 1/2 Mark lybsk, 8 Skilling dansk = 4 Skilling lybsk, osv., saaledes som Forholdet herefter blev i Aarhundreder.

For de mellemliggende 10 Aar er der bortset fra Sp. 1572 et stort Hul i alle Møntsamlinger (4). Næsten ingen Mønt udkom, idet Regeringen som anført var i Tvivl om, hvorvidt den skulde lade Reformen gaa fra Papiret ud i Mønternes Virkelighed. Kun ganske enkelte Mønter sloges. I Aarene 1572-74 udkom vel nogen antedateret Mønt (1563) og Hvid, 1575 4 Skilling og Hvid, 1577 Hvid, 1578 Mark og 8 Skilling, 1579 8 Skilling og 1 Skilling, 1580-81 ingen Mønt (5). De anførte Mønter er tildels sjældne, nærmest for Prøvestykker at regne. Er nu nogen af dem et Forsøg paa atter at bringe Lighed til Veje mellem dansk og lybsk Mønt? Sammenlignende Vejninger af disse Mønter og Mønterne før 1572 og efter 1582 har vist, at kun de 2 Firskillinger fra 1575, Beskrivelsen Nr. 114-15, Tavle I Nr. 19 og II Nr. 1, S.1-2, kan anses som Forsøg i nævnte Retning, idet de vejer det samme som Otte-skillingerne før og efter og er af samme Størrelse, 27 mm. Jørgensen 20 og 26, jfr. 19 og 25. Forsiden til I Nr. 19 er øjensynlig møntet med et ældre Stempel til Forsiden af en 8 Skilling, f. Eks. Tavle I Nr. 4. Forsiden til II Nr. 1 synes benyttet til senere 8 Skilling fra 1578-79, f. Eks. Tavle II Nr. 4 og Petersen II Tavle IV Nr. 390. Tilbage bliver Reversen, der er den samme for begge Varianter. Den er altsaa det dokumentariske Bevis paa, at man virkelig har tænkt sig at mønte 4 Skilling efter lybsk Møntfod. Det er to rene Prøvemønter. Efter godhedsfuld Meddelelse af Direktør H. H. Schou kendes der kun to Eksemplarer af I Nr. 19, beroende i Københavns og Kristianias Kabinettter, og alene et Eksemplar af II Nr.1, nemlig Møntkabinettets. Hvert af disse to sjældne Stykker frembyder da det enestaaende Særsyn af en Mønt, der, skønt den udtrykkelig betegner sig som 4 Skilling "danske", dog ikke er nogen fra 4 Skilling "lybsk" forskellig Værdi. At den i Virkeligheden er en forklædt 8 Skilling, derpaa tyder ogsaa den Omstændighed, at der ellers ikke er udmøntet runde 4 Skilling under Fr. II; kun en 4 Skilling Klipping, Jørgensen Nr. 38, er udmøntet; Varianten 38 a kan man vist se bort fra.

(J. Wilcke: Daler, Mark og Kroner 1481-1914)


Noter:


Tilbage til Dansk Mønt