fra Dansk Pengehistorie. Bind III: Bilag (Danmarks Nationalbank 1968)
"Eftersom Wi Naadigst maa fornemme, at alle Rixdl. in specie mehrendeels aff Vore Riger oc Lande udføris, oc i den Sted anden Mynt indbringis, saa oc Voris Told oc Rettighed paa de fleeste steder i Myndt indkommer, u-anseet at Voris Told-Ordinantzcr oc Told-Ruller offver begge Vore Riger i Danmarck oc Norge formelder, at Tolden skal betalis med Rixdl. in Specie, saa vit Tolden meere end en Rixdl. beløber, ..."
indskærpes de gældende bestemmelser om, at told skal erlægges i specier.
Ønskes guld og sølv solgt, skal man henvende sig på mønten.
(1) Betegnes i reskriptsamlingen som forordning. Omtales i forbud af 8. marts 1664 som åbent brev, der blev kundgjort i København.
Da forbudet af 19. november 1663 mod opkøb af guld og sølv til udførsel ikke overholdes, forbydes enhver udførsel af umøntet guld og sølv.
Overtrædelse af forbudet straffes med konfiskation, og det indskærpes toldbetjentene at føre streng kontrol med de rejsende.
Ved reskript af 10. januar 1665 pålægges det kammerkollegiet at drage omsorg for, at alle møntstempler til småmønt under hele markstykker indtil videre bliver opbevaret på skatkammeret, og at der ikke forarbejdes nye stempler til småmønt.
I henhold til reskript af 6. maj 1665 skal der foretages en specieudmøntning i Christiania.
I henhold til befaling af 12. januar 1666 til de kgl. møntmestre, skal den småmønt, der indtil videre må udmøntes, nemlig hele og halve dalere, udmøntes efter samme skrot og korn som i Norge.
De i de senere år møntede sletdalere og 2-skillinger efterslås i udlandet. Indførsel og cirkulation af efterslåede sletdalere og 2-skillinger forbydes. Overtrædelse af forbudet straffes med konfiskation og anden alvorlig straf.
Da der indføres store mængder udenlandsk småmønt, navnlig 2-skillinger, hvorimod den "groffve oc beste" mønt går ud af landet, forbydes enhver indførsel af udenlandsk mønt under hele markstykker.
"Efftersom Vi fornemme, hvorledis den fremmede sig dagligen i Voris Riger oc Lande formeerende Sølf oc Kaaber-Mynt, formedelst den U-lighed, som imellem dets oc Woris egen Myntis Goedhed er, Os, Woris Myntvæsen saavelsom oc Commercierne i bemelte Woris Riger oc Lande, merckelig Skade tilføyer, ..."
nedsættes al udenlandsk sølvmønt undtagen speciement, og udenlandske mønter under 2-skillinger forbydes. Den udenlandske mønt nedsættes efter "dets Valeur paa Skrot og Korn", kronemønt til 7/8 af den pålydende værdi (dobbelte og enkelte sletdalere til henholdsvis 7 mark og 3 1/2 mark, 2- og 1-markstykker til henholdsvis 28 sk. og 14 sk., 12- og 8-skillinger til henholdsvis 11 sk. og 7 sk.), 4- og 2-skillinger til 3/4 af den pålydende værdi.
Dansk småmønt efterslås stadig i udlandet. For at hindre, at landet helt oversvømmes af sådan efterslået småmønt, må rejsende herefter højst indføre 15 rd. i 1-, 2- og 4-skillinger, idet der regnes 96 sk. danske pr. daler.