KLIK for forstørrelse!

Margrethe 2.,
10, 100 og 1000 kroner 2007, København

Polarmønter

I anledning af Det Internationale Polarår udsender Nationalbanken en ny serie temamønter på tre mønter med motiver fra polarområderne. Den 26. marts 2007 blev den første polarmønt udsendt og den sidste udsendes i 2009.

Første mønt med isbjørn

Den første mønt har en isbjørn som motiv. Isbjørnen er valgt, fordi den er vigtig i den grønlandske kultur og i høj grad symboliserer Grønland. På mønten står isbjørnen på en isflage, som er ved at revne bag den. Motivet til mønten er udformet af den grønlandske kunstner Niels Motzfeldt, som også stod for motivet på mønten Tre Brødre i tårnmøntserien. Mønternes forside viser Dronningens portræt i profil.

KLIK for forstørrelse!

Polarmønten udsendes i tre forskellige udgaver. Den udkommer som 10-krone og vil indgå i det almindelige møntomløb. Derudover udkommer mønten i samlerversioner i sølv og guld med en pålydende værdi på henholdsvis 100 kroner og 1.000 kroner.

Grønlandsk guld

Guldmønterne er fremstillet af grønlandsk guld, som er udvundet fra guldminen Nalunaq ved Nanortalik i det sydlige Grønland. Minen leverede også guld til kronprinsparrets vielsesringe. Det er første gang, at der fremstilles en mønt i grønlandsk guld. At der alene er anvendt grønlandsk guld kommer til udtryk i omskriften på guldmønterne, hvor der indgår en lille isbjørn, der af en række smykkekunstnere anvendes som symbol for netop grønlandsk guld.

(Danmarks Nationalbank)


Tilbage til Margrethe 2.
Tilbage til Dansk Mønts forside