Ebenezerkronen 1659 Sch. 37, H. 102

Tillæg til Aagaard: Mysteriekroner, Numismatisk Rapport 40, 1994

Ebenezerkronen 1659 Sch. 37, H. 102, der er kendt i 4 eksemplarer, har en så variabel vægt, at det forekommer usandsynligt, at den er produceret som omsætningsmønt.

De noget ubehjælpsomme bogstaver, de store rosetter, den forstørrede krone, det at svenskekongens pegefinger klodset smelter sammen med laurbærkransen, samt ikke mindst de låste stempler, gør det nærliggende at antage, at denne ebenezer-"krone" er fremstillet på et af de møntsteder, som har stået for udmøntningen af mysteriekroner.

Som type betragtet udgør den normale ebenezerkrone fra 1659 (H. 98A og 100A) i dag en af de almindeligste Fr. III kroner. Forbruget af prægestempler (1 avers- og 11 reversstempler) tyder ikke på nogen overvældende stor udmøntning (29). At mønten alligevel er bevaret i så stort antal, har formentlig sin hovedårsag i, at den - modsat øvrige Fr. III kroner - i samtiden har været opfattet og skattet som en mindemønt. I omsætningen synes den i hvert fald at have været sjælden, idet Læsøfundet og Brøgadefundet tilsammen kun tæller een ebenezerkrone.

At kopiere denne mønt med henblik på cirkulation forekommer på baggrund heraf at være halsløs gerning.

At den på trods heraf alligevel synes at være kopieret savner derfor umiddelbart en fornuftig forklaring. En mulig forklaring kunne være, at der lokalt har været efterspørgsel efter ebenezerkronen, hvorefter den er blevet kopieret som en slags medaille uden skelen til den foreskrevne vægt for cirkulerende kroner.

Uanset de nævnte unøjagtigheder i stempelopbygningen, fremtræder ebenezer-"kronen" Hede 102 dog kunstnerisk mere vellykket end de "ægte" mysteriekroner. Dette udelukker ikke en kopiering, men det vanskeliggør en endelig forklaring på dens oprindelse og funktion.

En ekstra vanskelighed er den afvigende stavemåde PROUIDEBIT i stedet for PROVIDEBIT på den normale ebenezerkrone. Stavemåden PROUIDEBIT kendes dog fra flere normalkroner fra 1655-58, samt enkelte senere kroner, og den er anvendt til 3 mysteriekroner (M66-1, M68-1 og M68-2). Teoretisk kan det således tænkes, at PROUIDEBIT har været en indarbejdet stavemåde hos kopisten, og derfor er anvendt også til "medaillen" uden hensyntagen til stavemåden hos de ægte ebenezerkroner.

Nogen overbevisende forklaring kan dog ikke gives, så foreløbig må vi nøjes med at konstatere, at ebenezer-"kronen", Hede 102, udgør et større mysterium end de "ægte" mysteriekroner, men at den at dømme efter sin variable vægt nok snarere bør opfattes som en medaille end en (kopi)mønt.

Medaille? (S. 37, H. 102)
Stempelstilling: 270'
Off. 3/Priv. 1
Vægt: 14,2-21,4 g (4 ex.)


Tilbage til Dansk Mønt