Endnu engang hører vi om den afgåede møntmester (dvs. Hans Köppelin). Den 27. september 1570 skrev Bertram von Ahlefeldt til kongen, at guldsmeden Balzer Wegener har berettet for ham, at han har været i København og talt med Kgl. Maj .s hofmester Peder Oxe om mønten i Flensborg. Da der er mangel på småmønt i staden, finder amtmanden for godt, om kongen ville antage ham til at mønte efter Lybæks og Hamborgs mønt mod den slagskat (gebur), som han har tilbudt i sin ansøgning, og om kongen ville tale med ham og bringe sagen i orden (104).
Hans Köppelin er altså ude af betragtning, og den 14. december s. å. skriver amtmanden igen til kongen, at den forrige møntmester var rejst til Mynster, hvor han nu er møntmester, og er blevet skyldig omved 100 daler. Amtmanden har straks taget hans husgeråd i arrest, men han har formået to bosiddende borgere til at gå i borgen for sig og lovet at betale pengene. I fald kongen ikke vil eftergive beløbet, skal han tage pengene til regnskab (105).
Baltzer Wegener traf vi tidligere nævnt i den erklæring, som borgmestre og rådmænd i Flensborg afgav den 22. april 1567 til fordel for Hans Köppelin. Han var borger i staden og medlem af guldsmedelauget. Aftryk af hans signet med hans familievåben, et skjold med en sparre og tre agern med stilk og kvist, derover hans navnebogstaver BW fore kommer på flere aktstykker i Flensborgs Stadsarkiv. Et af hans arbejder er bevaret: en alterkalk i Stenbjerg kirke i Angel, udført 1569 med hans guldsmedestempel BW over et bomærke.
Om hans personlige forhold er oplyst, at han den 8. juni 1561 holdt bryllup med Sophia, en datter af Lorenz Boysen (106).
Baltzer Wegener har antagelig fået en bestalling nøje svarende til Hans Köppelins; men mærkelig nok har han ikke skaffet sig oplysning om de nye udmøntningsformler af januar 1568. Den 24. april 1571 kom kredswardeinen Hans Walter og visiterede mønten i Flensborg, skønt man kunne mene, at han ikke havde noget der at gøre. Han forefandt møntmesteren selv, som med en svend og en læredreng møntede skillinge efter den gamle ordning: 128 stk. på den vejne mark, som holdt 6 lod 5 gren (107) Han har sikkert påtalt dette brud på det kejserlige møntedikt over for møntmesteren og gjort indberetning derom til den nedersaksiske kreds' fyrster og stæder. Men Baltzer Wegener har øjensynlig ikke forstaet situationens alvor. Da statholderen Henrik Rantzau i begyndelsen af maj måned kom til Flensborg, henvendte møntmesteren sig til ham og meddelte, at kredswardeinen havde været hos ham og prøvet hans mønter, som han havde fundet "full und gerecht"; han udbad sig statholderens råd i den anledning. Men denne gav ham en skrivelse, som kredsobersten hertug Adolf havde fået fra den nedersaksiske kreds, og rådede ham til at indfinde sig på den kommende probationsdag i Lyneborg, hvor så hans mønt kunne blive fundet ens i halt og værd med rigets mønt (108).
Da kredswardeinens visitationsberetning blev forelagt på probationsdagen i Lyneborg 21.-25. maj, blev der stor opstandelse over de flensborgske skillinge, som var forsøgt afsat i Lybæk. Foruden afsendinge fra hertugerne Adolf og Johan var møntmesteren mødt frem. Han undskyldte sig med sin uvidenhed, at han ikke havde særlig forstand på tingene, guldsmed som han var og uden wardein. Han opgav at have udmøntet 600 eller 700 lødige mark. Han slap med en meget alvorlig advarsel i betragtning af, at Flensborg af kongen af Danmark og hertugerne af Holsten blev betragtet som hørende til et frit fyrstendømme (109).
Imidlertid var også ridderskab og stænder i hertugdømmerne blevet betænkelige, og allerede i april besluttede landdagen i Slesvig at opfordre kongen til at afskaffe mønten og lade møntmesteren nedlægge hammeren. Dette har kongen bifaldet, som det fremgår af et brev, dateret Hansborg 5. juli 1571 fra hertug Hans og statholderen Henrik Rantzau til hertug Adolf: "und ist auch dem Münzmeister der Hammer gelegt" (110).
Baltzer Wegeners udmøntning af skillinge har efter hans udsagn omfattet omved 77.000 eller 90.000 stykker. De er ganske som de tidligere, men har årstallet 1571. De bærer som hans møntmærke et agern (111) (Fig. 21). Med samme årstal (1571) forekommer desuden en blaffert og en penning, hvoraf den sidste også har et agern til mærke (112). De kendes kun i to unike exemplarer i Den kongelige Mønt- og Medaillesamling; de vejer henholdsvis 0.61 og 0.40 g. De er ganske af samme type som Hans Köppelins og har også kun været bestemt for lokal småhandel og omtales ikke i datidens aktstykker.
I april 1572 holdtes en vigtig kreds- og probationsdag i Lyneborg, hvor bl. a. skillingstallet på daleren forhøjedes fra 31 til 32 (113), Til brug for kredsdagen prøvede wardeinen Georg Stumpfeldt en del mønter, hvoriblandt Hans Köppelins skillinge og søslinge. Hans prøver afveg lidt fra hans tidligere: Skillingen vejede 130 stk. på marken til 6 lod 7 1/2 gren og var herefter kun 10 penning værd, søslingen 213 stk. på marken til 5 lod 3 gren og var 5 penning værd (efter nutids formler henholdsvis 1.77 g-0.401-0.71 g og 1.08 g-0.323-0.35 g). Efter kredsdagens beslutning blev resultatet af møntprøverne sat på tryk: "Niedersachssischer Valuation Druck, So nun hinfürder vermüge des Heiligen Reichs Müntzordnung, Zum theil genge vnd gebe sein und bleiben". Foruden den her nævnte skilling og søsling finder man (s. 3) blandt dalere, der ikke har bestået prøven efter rigsmøntordningen, Christian IlIs daler 1547, der kun værdsættes til 30 skilling 9 penning, altså 15 penning for lidt. Sammesteds afbildes Frederik IIs daler 1572, der værdsættes endnu ringere, til 30 skilling 6 penning, altså 1 1/2 skilling for lidt.
Her må også nævnes en ret gådefuld mønt med FS over et skjold med to løver. (Fig. 22). Det er en såkaldt "Schüsselpenning", en conkav hulpenning, som må henføres til Frederik II.s sønderjyske mønt, idet der foreligger et sidestykke til den med I A over skjoldet (og 1 P = 1 penning ved skjoldets sider), som vel må henføres til Johan Adolf af Gottorp (1590-1616) og hans møntsmedje. Schüsselpenning hører ellers hjemme i det sydvestlige Tyskland, hvor de havde en vis udbredelse. Frederik II.s Schüsselpenning kendes kun i få exemplarer, der vejer 0.25-0.28 g (114).
Baltzer Wegeners uheldige gæsterolle som møntmester har øjensynlig ikke voldt ham større afbræk i det almindelige gode omdømme. Den 9. januar 1584 blev han på slottet Duborg forordnet til byfoged af amtmanden Peder Rantzau i nærværelse af hele rådet og de 24 mænd. Han døde i dette embede 1602 den 22. august.
Da møntsmedjen blev nedlagt 1571, har vel Gert van Merfelts efterfølger, Mikkel Dibler, kunnet overtage seigerhytten m. m. til sit klokkestøberi, der fortsattes af hans søn, Marcus Dibler, til omved 1620. Ved ombygningen af klostret 1638 er antagelig den fordums møntsmedje og seigerhytte blevet revet ned. Murrester og levn fra støberiet er ifølge Nøbbe blevet fundet 1929 ved anlæg af Klostergangen ned imod Pottemagergade.